Els plàstics abocats als oceans podrien superar en pes als peixos l’any 2050

Aquesta va ser una de les xocants afirmacions que va fer el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, -citant un estudi recent- durant la inauguració de la Conferència sobre els Oceans que es celebra a Nova York des del 5 fins el 9 de juny.

Representants de gairebé 200 països s’han reunit a la seu de l’Organització de les Nacions Unides en motiu d’una trobada que s’emmarca en la cura del medi ambient i que se centra en analitzar l’estat de salut dels nostres oceans i proposar mesures per la seva millora.

En el seu discurs, Guterres va llançar unes dures advertències sobre la condició dels oceans a nivell mundial, dient que estan “sota amenaça com mai abans ho havien estat”.

“La contaminació, la pesca excessiva i els efectes del canvi climàtic estan danyant severament la salut dels nostres oceans” va comentar Guterres. “Tal com indica un estudi recent, el plàstic podria sobrepassar el pes dels peixos l’any 2050.”


Segons el mateix secretari general, els oceans, que són “l’essència” del nostre planeta, estan sent profundament perjudicats i va remarcar que la voluntat de la conferència és “canviar el rumb” i resoldre els problemes que “nosaltres mateixos hem creat”.

Celebrant-se aproximadament una setmana després de l’anunci fet pel president Donald Trump sobre la renuncia dels Estats Units a formar part de l’Acord de París, Guterres va posar l’accent en que “encara que tots els problemes de l’oceà són provocats per l’activitat humana, poden ser revertits i previnguts amb una acció decisiva i coordinada”. D’aquesta forma, va afegir, els interessos contraposats sobre el territori i els recursos naturals no tindrien cabuda en la lluita per salvaguardar-ne la seva salut.

“El nostre deure amb els oceans és una prova de foc per el principi del multilateralisme” -o la activitat conjunta de diversos països sobre una qüestió determinada- va dir, “implicant deixar de banda els interessos nacionals a curt termini per evitar una catàstrofe global a llarg termini”.

Per la seva part, el president de l’Assemblea General de l’ONU, Peter Thompson, va posar en relleu la importància de començar a corregir les males pràctiques que ens han portat a aquesta situació compromesa: “hem desencadenat una plaga de plàstic sobre l’oceà que està determinant la naturalesa de moltes maneres tràgiques i es inexcusable que la humanitat aboqui l’equivalent a un gran camió de residus de plàstic a l’oceà cada minut del dia”.



Thompson també va destacar que les pràctiques de pesca il·legals i destructives i els perjudicials subsidis per la pesqueria “estan portant les nostres existències de peix a la vora del col·lapse”. Va reiterar l’evidència científica que les emissions de diòxid de carboni no estan només afectant el canvi climàtic, sinó que també estan causant la pujada del nivell del mar. Al seu torn, aquest fet provoca que l’aigua s’acidifiqui i que hi hagi nivells d’oxigen menors, afectant negativament a la fauna marina.

El president de Micronesia, Peter Christian, en una aparent indirecta a la decisió de Donald Trump de retirar-se de l’Acord de París, va emfatitzar la importància que va suposar l’acord històric: “Mentre alguns potser continuïn denegant la culpabilitat de la humanitat en els efectes nocius del canvi climàtic, cap home, poble o nació pot negar que els residus que hi ha en els nostres oceans són conseqüència dels humans, i com a tal, ens correspon a nosaltres netejar el desastre”.

Les acusacions van elevar-se de to quan el president bolivià, Evo Morales, va dir als compareixents de la conferència que el govern dels Estats Units, una de les nacions “que contaminen més” s’ha convertit “en la principal amenaça per la Mare Terra i per la vida en sí mateixa” ja que “reneguen de la ciència, donen l’esquena al multilateralisme i intenten fer el mateix amb el futur de les generacions venidores”.



Divendres, els prop de 200 països que estan participant en la conferència emetran una proposta d’actuació per abordar les problemàtiques. Aquest document urgirà a les nacions a implementar mesures voluntàries a llarg termini per reduir l’ús dels materials plàstics, estimular el reciclatge, i contrarestar la pujada del nivell del mar que amenaça l’economia de moltes nacions insulars. També contemplarà mesures contra la problemàtica de l’augment de les temperatures de l’aigua i la seva acidificació.


“La Conferènciasobre els Oceans és on veritablement comença la reversió del cicle de declivi que han patit els oceans per culpa de les nostres activitats acumulades” va concloure en finalitzar el seu discurs el president de l’Assemblea General, Peter Thompson, remarcant el ferm compromís amb el medi ambient adoptat durant aquests dies a Nova York. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado